Hardanger trebåtfestival!

Den store festivalhelgen på Vestlandet, og en av de viktigste, ble arrangert helgen 17. -19 juni - Hardanger trebåtfestival!

At Hardanger fartøyvernsenter er en av landets fremste kunnskapsbaser for trebåter og trebåtbygging er velkjent. Hardanger trebåtfestival er en viktig faglig møteplass for trebåtfolk. På festivalhelgen samles over 31 klassiske ”smykker”, som Plattgattar, Colin Archer, Sjøgående motorkrysser, snekker, robåter, Helgolandskutter, Skøyte m.m. Utstillere var nærmere 50 og programmet for helgen var fullspekket for hele familien.

En helg full av båtliv og Hardingtoner het det seg i messeavisen, og Båtsans tok turen innom søndag for og ”lodde” stemning. Fra scenen spilte Lars Klevstrand og Kjell Skaslien vakre toner fra Evert Taube og Erik Bye.
Solen kom også tilslutt ved utdeling av Hardanger Terbåtfestival sine hederspriser. De som fikk priser var: Elyana en Furuholmen Scheen fra 1964. Snekken Sandy bygd av Djupevik. Karita en nydelig 27 fots snekke fra 1955, Jekta på 50 fot "Brødrene af Sand” eid av Ryfylke museum, 44 fots Cutter – Solvang, den nye skuten Louvang på 55 fot og hedersprisen til fagmannen Sverre Haugen, en kilde til kunnskap.

Vi ble invitert en liten tur ombord i INA, en classic motorbåt frå 1938, bygget av Lars Hausberg båt -byggeri på Sotra, båten Ina eies i dag av familien Bertelsen. Lars Bertelsen hadde tatt turen alene denne helgen og måtte meddele at han var litt skuffet over hvor få båter som var her i år. Alle hadde gyldig grunn påpekte han, men det er litt synd for vi pleier å fylle havnen med flotte båter, og den vanlige ”show” runden vår ut på fjorden som avslutning pleier å være et flott skue.

En 5 timers hjemreise ventet Bertelsen til Bergen og Nordåsen som er fast havn, matpakken var laget klar og kanskje kunne kalesjen taes av når været endelig viste seg frå sin beste side.

Båtsans er glad for alle entusiastene som tar vare på disse fantastiske trebåtene og holder gamle trebåt tradisjoner flytende!