2019-12-03-ac4b22b397db54f5894d3b84447374c48381d680 Seaber har gode tilbud til dem som vil bli testbrukere, her Trond Erik Bognø i Seaber som har samarbeidet tett med Telia for å utvikle de nye produktene. (bilde Seaber))

Digitaliseringsreise på sjøen

Gründerbedriften Seaber ønsker å øke sikkerheten til sjøs for eiere av fritidsbåter, og til det har de utviklet Seaber Boatfinder og Seaber App ved bruk av Telias IoT-teknologi

Seaber er basert i Kristiansand, og har sett behovet for en løsning som skal fungere som et sikkerhetsnett for de som ferdes på sjøen i fritidsbåter. 
 
Antall fritidsbåter nærmer seg en million i Norge, og hvert år trenger tusenvis av båter assistanse til sjøs. Seabers sporingsenhet og app med sjøkart sørger for at andre båter kan komme raskere til unnsetning, samt redusere tyveri og skader på båter.
 
– Vi har selv vært mye på sjøen og opplevd at det kan være vanskelig å få tak i hjelp fra andre båter ved behov. Dette har vi tatt på alvor og utviklet Seaber app. Den er svært enkel å ta i bruk, og dette er et innovativt bidrag til å gjøre fritidsbåtlivet enklere, tryggere og morsommere, sier daglig leder i Seaber, Trond Erik Bognø.
 
Med appen Seaber varsler du andre brukere i nærheten hvis du trenger hjelp, og de ser din kontaktinformasjon og posisjon.
 
Seaber tilbyr båtmarkedet to tjenester 
Seaber Boatfinder og Seaber app. Boatfinder er en batteridrevet GPS-basert sporingsenhet for alle typer båter. Boatfinder sørger for at du til enhver tid kan se posisjonen til båten din i Seaber app, og at du blir varslet hvis båten flyttes. 
 
Med appen kan du også kommunisere med andre båter i nærheten, uavhengig om du bruker Boatfinder. På online sjøkart i appen kan du blant annet se hvor vennene dine befinner seg med sine båter. 
 
– Med et alltid oppdatert sjøkart som du kan bruke på egen mobil, ønsker vi å gi de som ikke har mulighet eller behov for å kjøpe dyre faste installasjoner til båten et brukervennlig alternativ, sier Seabers daglige leder. 
 
Mini-lansering på Sørlandet 
I sommer gjennomførte de en målrettet mini-lansering på Sørlandet, der formålet var å få flest mulig til å bruke appen.
 
Seaber har høstet gode tilbakemeldinger fra brukerne og fortsetter nå med å utvikle tjenester i appen. Grunntanken er å lage en digital plattform for båtmarkedet, og til det ønsker de tilbakemeldinger og ideer fra båtfolket, slik at de kan bygge videre på tjenesten. – Seabers visjon er å bidra til et tryggere, enklere og morsommere båtliv, presiserer Bognø.
 
Han trekker fram at det blant annet gir en trygghet at foreldrene kan slippe barna alene ut i båten, mens de kan følge med på hvor de befinner seg. En annen tilbakemelding som har vært tydelig, er at mange ønsker å se hvor båten til andre familiemedlemmer eller venner befinner seg når de jakter ankringsplass. Båters plassering kan man nå enkelt se i kartet i Seabers app. I appen velger du selv hvordan du vil bli sett eller hva du vil se. 

– Vi har selv lang erfaring med båtlivet, og det er et stort potensial i å skape et digitalt samfunn til de som ferdes på sjøen, avslutter Trond Erik Bognø.