Har du sans for båtlivet – bli med oss på et besøk til fantastiske Utvær!

Vi var så heldig å besøke dette lille fraflyttede øysamfunnet som ligger rett vest for Ytre Sula i Solund kommune noen fine sommerdager sist i juli 2019. Været var strålende flott med havblikk, vindstille og ca. 20gr i vannet.

Baatsans 09.08.2019 – Utvær, Tekst og foto: haugsengfoto.no 
 
Fra Wikipedia finner vi at Utvær fyr, også kalt Utvær fyrstasjon, er et tredje ordens kystfyr vest for fiskeværet Utvær i Sognesjøen, beliggende i Solund kommune i Sogn og Fjordane – og regnes som Norges vestligste punkt. Fyret ligger i øygruppa Utvær, som er fredet som Utvær naturreservat. Fyret har rødt tårn med lyskilde 45 meter over havet.
 
En omvisning i Utvær fyr kan anbefales! Den flinke guiden Vidar kunne fortelle at alle husene i dette lille øysamfunnet er mer eller mindre bebodd hele sommeren. Flere av husene brukes faktisk gjennom hele året! Mange unge familier overtar husene og ruster dem opp. For dem som ikke har båt, kan man komme seg til Utvær med skyssbåt fra Hardbakke om sommeren. 
 
Etter en omvisning i Utvær fyr får man servert rykende ferske vafler og kaffe i den koselige bygningen som ligger like ved fyret. Det er en spennende historie fra 2. verdenskrig guiden forteller på vei opp til toppen av fyret. Da var tyskerne på Utvær, og fyret ble forsøkt skutt i stykker av engelske fly og bygninger satt i brann. 
 
Vil du vite mer om historien rundt Utvær fyr? Ta en tur da vel…      
 
Tips:
Utvær: god dybde hele veien inn til moloen. Også for seilbåter. Det er kun en kanal/havn på Utvær. Den andre kanalen har gjennomløp og vi så ingen båter ligge der. I havnen/viken er det en relativt liten gjestebrygge. Ellers er det mange brygger, de fleste privat. Der må man spørre om lov til å ligge. I innløpet er det en brygge for fyrvokteren. Der kan man også ligge.