Månedens Gjest – Ståle Daae Børnes

Han setter prisen i markedet på bruktbåten din, og sannsynligvis er den solgt i fei. Når året 2018 oppsummeres, har de solgt 141 båter.

Supermegler og gründer Ståle Daae Børnes har med sitt Bergen Marinesenter blitt ledende innen båtmegling i løpet av 8 år. Ikke bare i Norge, men i hele Skandinavia. Få båtmeglere har opparbeidet tilsvarende tilgang på bruktbåter som Børnes, og da spesielt i 30+ segmentet, med store kjente merkenavn.
 
Hvor startet det hele? – ”Har du god tid?” flirer han lett. Ja, det ligger vel i genene. Sjø og kremmerånd ligger tilbake i slekten fra oldefaren Ludvig Furnes som hadde båtbyggeri, fiskepakkeri, var kremmer og faktisk mannen som startet med rekefiske på Vestlandet i sin tid.
 
Allerede som 5 åring mønstret han på reketråleren `Gulafjord` til morfaren Leif Furnes. Moren, Wally Furnes er gründer og faren Lars Daae Børnes bidro med at sønnene hadde båter. Alt fra en Askeladden støpeform med 5 hk Evinrude, som vi ikke kunne gjøre mye galt med, til den knalltøffe Askeladden 2505 Sport, med et høyhus av en firesylindret Mercury 50 hk to-takter.
 
Selv ble han gründer i februar 2011, etter å ha vært daglig leder i Norsk Båtsenter, og før det Frydenbø Båtsenter. I denne tiden med både salg og verkstedsdrift bygget han et stort nettverk som bare har vokst på seg. 
 
Bergen Marinesenter begynte i det små på Møllen i Åsane, hos Hans Gravdal (grunnleggeren av Geo Group ASA) og sønnen Sten, som begge er over snittet båtinteressert. - De setter pris på gründerskap og stilte kai til dispensasjon, forteller Børnes. Etter kort tid dukket det opp muligheten for eget lokale på Vågen i Bergen Sentrum. Her trives han godt, det er trangt og effektivt. Båtene kan med andre ord ikke ligge lenge i utstilling, ler han. 
 
Etter etablering på Vågen gikk det bare raskere og raskere, og i 2017 meglet han og Snorre Nilsen, (jr. selger og fetter) 106 båter – i år kan de avslutte med 141, så en solid økning har det vært.
 
Hvor kommer så denne sulten etter salg fra, foruten genene?
 
«Jeg bare elsker å selge, prosessen, kundene og produktet, det er det kjekkeste jeg holder på med» forteller han. - Første gang jeg kjente at det var salg, og ikke verksted som var tingen, var hos Frydenbø Båtsenter. 
 
Før det hadde han oppnådd det den gjeveste stillingen en maskinist kan få i marinen etter hans syn; «maskinmester på fregatt».  Da var det naturlig for meg å ta steget ut i det private næringsliv. Han ville imidlertid arbeide med noe han brant for, og valget falt på lystbåt. 
 
Han startet hos Frydenbø Båtsenter, først som ettermarkedssjef, og tittelen var jo flott, men det viste seg å være den som får all kjeft og reklamasjon, ler han. Det ble et nytt kapittel, med mye endringer. 
Frydenbø hadde på den tiden en stor satsning i Oslomarkedet, uten særlig suksess. Det lå 6 store båter i Oslo, som ingen klarte å selge. Vi fikk jobben med å føre båtene i konvoi til Bergen, for å selge dem her.  Vi solgte alle og der og da fikk jeg min første bekreftelse på at dette var greien.
 
All teknisk erfaring kombinert med lidenskap for båt og evne til å se kunden og kundens behov, kombinert med systematikk fra marinen og erfaring fra konsernene, gir en god formel for suksess og lar seg ikke lett kopiere. 
 
I 2011 så som sagt Bergen Marinesenter dagens lys.
Han opparbeidet fort et godt rykte som bruktbåtmegler, og side han var uavhengig av merke og produsenter kunne han endelig ha fullt fokus på salgsprosessen. Markedet var tungt i 2011 men han solgte den ene etter den andre båten. Både 21M, V70, P62, flere P50 ble formidlet og han stadfestet en posisjon i markedet.
 
Artigste minnet er da han fikk inn en Fairline 78 i utstilling på Vågen, butikken druknet i forhold til båten. Det var 17 mai, og jeg ville pynte fasaden litt, ler han. Jammen kom det ikke inn en kunde jeg hadde solgt en Aquador 32 for, og klinket til. Det var stas, forteller han.
 
Vi har arbeidet for å få stabilitet i bruktbåtmarkedet, slik at investerer du i båt skal verditapet være marginalt bare du følger anbefalt vedlikehold. Jeg har kunder som ikke er redd for å bytte båt opp til flere ganger, for de vet at de får pengene igjen. Selv har jeg i år hatt to Princess V52, en P50, en Fairline 52 og nå Princess V62 og Atlantis 50. Jeg elsker produktene jeg selger og må alltid ha en båt inne som jeg kan pynte på, og dessuten treffer man jo kundene ute i havnene når det er helg og høytid. 
 
Tre ganger har planlagt båt- "ferie" blitt avlyst pga salg, og det har blitt nødløsning til varmere strøk. Det skjer ikke igjen, så nå har jeg begynt med stand-by båt, sier han og ler.
 
Det er god stemning på kontoret som har skipsdørk og LED koøyer i taket, På veggen og i vinduene flatskjermer som viser kavalkade av båter solgt i fjor og båter til salgs nå.
 
Stemningen på kontoret minner mest om fredag ettermiddag med liv og forventning. Kommer du innom blir du garantert ikke den eneste. Hver dag stikker nye og gamle kunder innom for en kaffe og litt oppdatering eller en god handel. 

Hittil i år har Bergen Marinesenter solgt og formidlet 141 båter, og året er ennå ikke omme, sier han med glimt i øyet. Tidligere ble man alltid forhørt, hvorfor skal vi bruke dere til å selge? Nå hører vi "følger dere på face, ser det går unna .." og det gjør det, avslutter han, klar for et nytt båtår