Vi tok han aldri igjen!

Noen opplevelser blir mer spennende enn først antatt. Da jeg ringte til Viksund for å høre om jeg kunne følge med dem på turen til Haugesund båtmesse, tenkte jeg at her kunne jeg slå to fluer i en smekk. En fin reportasje om den nye Viksund snekken Trygg, og samtidig få dekket litt av Haugesunds båtmesse i indre havn.

Martin Viksund var som alltid hyggelig, og svarte at selvsagt kunne jeg få være med. De skulle nedover med 4 båter fra Bergen til Haugesund, og vi sender Trygg ut noen timer før oss, den går med ca 14 knop, vi tar den igjen før vi skal over Sletta. Sletta er et sjøstrekk som er godt kjent på Vestlandet med blant annet skjæret Bloksa, som har vært årsak til noen stygge ulykker.

Værmeldingen for dagen var ok så jeg var rimelig fornøyd og gledet meg til turen. Fredag morgen reiste jeg til Strusshavn, hjemmehavn til Viksund, pakket med PC, kamera og klar til en fin tur.

Jeg ble møtt av en trivelig Viksund kunde, Knut Nordset, og ble ønsket velkommen ombord i hans båt ”Linda” som er en Viksund 36 foter. Nordset ga meg en guidet tur ombord i båten som han er veldig stolt av.  Med flotte detaljer som benkeplate i Corian, koselig salong, godt utstyrt navigasjonpakke og selvsagt autopilot, motor var en cummings som han var veldig fornøyd med. Kaffen hadde han også klar, så en spent passasjer fikk selvsagt en kopp.

Litt tid igjen før avgang, så da koblet jeg opp PC’en for å sjekke været på yr.no. Hmmm, her var grunn til bekymring. Meldingen viste 5m høye bølger rett vest. Dette kunne da ikke stemme? Martin Viksund kom ombord i Viksund 340, som var båten vi skulle avgårde med. Jeg viste han min bekymring på PC’en og dette var mer enn han også hadde sett, men det går nok bra. Vi prøver oss og eventuelt så får vi vente litt på været, for meldingen var bedre, smilte Viksund.

Motoren ble startet og vi la fra kai, sukk, nå var det ingen vei tilbake.
Vi dro ut 3 båter i følge, med mål om og snart å ta snekka igjen.  Martin Viksund var på telefonen med Rune Heide som var kaptein på Trygg. Hvor langt var han kommet? Han nærmet seg Selbjørnsfjorden, alt gikk fint så langt. Flott, da tar vi deg snart igjen kommenterte Viksund.

Like etter fikk vi melding om problemer for en annen Viksund gruppe, som skulle til Ålesund båtmesse. Den skulle arrangeres samme helg, og får en litt amputert start, da båter fra Viksund Nord lå værfast i Kristiansund og Måløy.

Jaja, vi får håpe vi kommer oss frem til Haugesund i dag. Så langt ingen bølger, og jeg begynte å kose meg, dette kan bli en fin tur.  Burde ventet litt med det! Idet vi startet ut Selbjørnsfjorden fikk vi en smakebit på hva som ventet oss over Sletta. Jeg tok plass så langt akter i salongen jeg kunne komme og snudde meg for å se etter de andre båtene. Jo, jeg så dem så vidt, i flybridgen deres, og noen ganger så jeg dem ikke i det hele tatt. Uff, tror du jeg kan gå i land på Stord, før vi kommer til Sletta? Den jamringen måtte Martin Viksund høre en hel del ganger, men han var høflig og rolig og sa at dette går så fint, vi sakker bare litt ned på farten. Endelig var vi innaskjers igjen etter en rimelig lang halvtime.

Nå må vi snart ta snekken igjen, Viksund ringte, men ingen kontakt. Litt ekkelt, hvordan klarte den seg over Selbjørnsfjorden? Men så langt hadde vi ikke hørt noe på VHF eller annet som gav grunn til bekymring.  Vi nærmer oss Sletta og via telefon får vi vite at vi får selskap av en båt til som skal til messen. Selbyen ligger på vent, og så er det bare å holde seg fast. Noen hvin og redde blikk når Selbyen forsvant ned i bølgene, og vi var på topp. Ikke noe problem for båtene, men verre for en livredd passasjer. Men her var det bare til å holde seg fast den neste timen. Turen som vanligvis tar 20 min, ble en overfart på nærmere 1 time, og noe å skrive om for meg.

Fremdeles så vi ingenting til snekken, bare alt var i orden? Den befriende telefonen kom da vi nærmet oss innseiling til Haugesund. Rune Heide kunne fortelle at snekken var døpt med rett navn - Trygg! Han var godt fortøyd i Haugesund, ved indre kai. Heide fortalt at litt adrenalin hadde det vært da det var bølger som føltes høye som hus for ham og snekken.

Sannheten om hvor store bølger det virkelig var denne dagen er det litt ulik oppfatning av, Viksund mente 3-4 m, undertegnede dramatiserer dem til 5. Uansett det vi vet er at hurtigbåten var innstilt og det blir den ved vel 4 meters høye bølger. 

De flotte bildene av snekken Trygg, ble det ingenting av - Vi tok han aldri igjen!