Trebåtfestivalen i Norheimsund!

I strålende sommervær ble festivalhelgen avviklet med flere høydepunkter. Årets vinner av best bevarte motorbåt ble Ivar Litland med Pia II.

Festivalsjef Geir Madsen, primus motor for trebåtfestivalen, var spent på hvor mange som tok turen til årets festival, på grunn av Hansadagene i Bergen. Heldigvis kom det flere enn forventet. Det var helst de største båtene som uteble, men de mindre båtene kom. Mye på grunn av at CMB (Classic motor boats) klubben har et av sine faste treff her inne. I Bergen er det lett for dem å forsvinne mellom store båter og bøyer. Her inne fikk alle de klassiske "smykkene" skinne og komme til sin rett.

Takket være dem ble også et av høydepunktene kveldsmaten, som er felles Bacalao for alle. Underholdning sto Kjellen fra Klypa for, og ikke minst shantykoret Slogmåkane som spilte videre til stor glede for alle. Festivalen arrangeres parallelt med Hardingtonar, så her er litt for enhver smak

Madsen har arrangert festivalen 18 ganger, og det hele startet i Jondalen året 1979. Da var han student på trebåtbygger skolen, og mente de burde ha en trebåtfestival. Kanskje den første trebåtfestivalen noen gang arrangert i Norge, forteller han. Festivalen ble arrangert somme ganger i Jondalen før det var stopp, og i 1999 tok han tråden opp igjen. Denne gangen var det Norheimsund som ble arena for folkefesten. Med nærhet til Fartøyvernsenteret og gjestehavnen passet dette godt, og i dag med den nye strandpromenaden knyttes de enda mer perfekt sammen.

En festivalhelg i Norheimsund, starter med felles frokost og skippermøte. Her holdes det en presentasjon av båtene og dens historie. Stort faglig innhold på festivalen er viktig og i år hadde vi fire foredragsholdere.

Det deles ut flere priser og årets hederspris gikk til Audun Hausberg for hans restaurering av Loyal. Loyal har seilt på alle hav, og var kjent på norskekysten som Kvitegaleasen. De andre 5 klassene er Skøyter, Seilfarkost, Motorbåt, Storbåt og Robåt/seglbåt.

Vinnere
Skøyten – Einar, eid av Øyvind Rønhovde
Seilfarkost – Seagull, eid av Roel Berling
Motorbåt – Pia II, eid av Ivar Litland
Storbåt – Olav Østensjø, skipper Sigbjørn Aarsand
Robåt/Seglbåt – Vikingen Tyra, eid av Bjørn Vik

Ellers ønsker festivalsjefen å trekke frem alle som er med på at festivalen lar seg gjennomføre. Uten en fantastisk dugnadsgjeng på 50-60 personer, som stiller opp, hadde ikke dette vært mulig. Nå er det bare å pakke sammen,  så tar vi en liten pause før vi igjen møtes til høsten, for å starte  planlegging av den 19. festivalen.