2014-12-15-56d1864ae9a297fc98d8250345dca260d931ddb0 Bilde Viksund: Erling Viksund og Sebastian, har startet forberedelsene til den spennende reisen over atlanteren

Erling Viksund – En eventyrlig pensjonist!

I januar kaster han loss fra Cap Verde og seiler over Atlanteren til Barbados i sin nyinnkjøpte seilbåt, Vagabond på 42,5 fot. Viksund gründer, er månedens gjest.

Jeg er så glad for at du tok deg tid til å være månedens gjest, men jeg må spørre: ”Hva i alle dager er det du finner på?
 
Snille deg Lise,  er ikke dette den enkleste sak av verden:  Jeg er 77 og jeg lever fortsatt i beste velgående, ok, innrømmer  noen småproblemer med hofter, bronkier og et hjerteinfarkt sist vinter, men jeg lever å våkner hver morgen full av energi.  Nå når jeg endelig er blitt pensjonist befordrer energien en lenge innestengt eventyrlyst og drømmen om havet og seilas i den store verden, skal bli til virkelighet.
 
Ikke mange pensjonister ville våget, dette?
Motet bærer mannen over bekken som det heter. Men det er ikke bare spørsmål om mot , det  er spørsmål om vilje å evne til og realisere sine drømmer. Husk at de fleste har vært bundet på hender og føtter i hele sitt voksne og yrkesaktive liv med stor begrensning til å realisere sine drømmer. Pensjonistenes frihet et alderdommens kapital om man orker og våger .
 
Hvordan kom du på dette?
Som veldig mange båtelskere er havseilas rundt om i verden en drøm vi bærer på, hver på vår plass , ofte hver i våre “ bur “. Så også med meg.
 
Er dette første gang over Atlanteren?
Nei du, første gang var høsten 1952, da jeg som nyutklekket 15 åring reiste til sjøs. Men ja det er første gang jeg krysser Atlanteren i egen båt. Og nå velger jeg det varme klimaer og passaten, jeg har frosset nok på norskekysten og i Nordsjøen.
 
Når du kjøpte båten?
Jeg kjøpte min første seilbåt i Taipei på Tavan i 1976 og brukte den litt noen år på Algarve kysten der jeg drev en virksomhet en tid. Så har jeg jo bygget  Viksund Goldfish 33 motorseilere, som seiler og har sine tilhengere i Europa og USA, også nå 30 til 40 år etter de ble bygget.   Men noen stor seiler er jeg ikke og meget rusten sådan, men etter 850 n mil fra Gran Canaria til Kapp Verde regner jeg med at seilingen og alle de nye instrumentene jeg har kjøpt har gått meg i blodet. Dermed frykter jeg slett ikke de 2200n mil til Barbados medstrøms i passaten.
 
Fortelle litt om båten?
Jeg kjøpte båten, en turseiler 42.5 Benetau Clipper, fra 2005 i Las Palmas sist august. Det var første meningen å seile ‘'Europakanalene “ til Middelhavet og videre til Gran Canaria, men så kom jeg over denne båten med det herlige navnet “ Vagabond “. Den har en 52 hk Yanmar og jeg oppgradert den til mine krav og ønsker.
 
Hvem blir med?
Min svigersønn Rune Heide kommer 14.1.15 og han blir med fra Puerto Rico Gran Canaria til Mendelo på Kapp Verde, der slutter turen for han som er yrkesaktiv.  Jeg har videre med to ”hikere”, to unge dansker  (22 år gamle ), en kokk og en tømmermann. De har overhodet ingen båterfaring men brenner etter å få lære og om å seile i Karibien. Jeg har nå lært dem båtsmannsknop og halvstikk, samt lærer å driller dem i “praktisk sjømannskap”. Til gjengjeld lærer de meg min nye mobiltelefon og alle de nye elektroniske instrumentene  som  de fordøyer som drops, mens jeg “strever “. 

Forrige dagen gikk vi 35 mil, først for seil, så for motor, ute i havet og vi fikk skikkelig kuling på oss styrke 16 til 18 rett i baugen. Vi holdt bare 3 knop med 2000 omdreininger. Det viste seg at guttene snakket sant, de ble ikke sjøsyke, og da jeg sendte dem opp til masten med livbelter, livliner for og gjøre en ekstra surring på storseilet, kom gutten fra det med glans. Idag sjekker vi de nye elektroniske instrumenter  her i Las Palmas og ungdommene  tar stoffet som en lek, mens Erling strever med å lære de nye “ duppedittene, og  han skylder på alderen at han er tungnem med elektronikken og  “lever lykkelig i den tro”.
 
Kan vi følge dere?
Ja selvfølgelig. Jeg er spent på hvordan AIS virker, som blir installert og hvordan den nye satellittelefonen virker. Ja, vi trenger den måneden vi har før avgang.

Hvordan forbereder du deg?
Forberedelsene er meget grundige , alt skal dobbeltsjekkes og testes, problemene skal helst løses før de oppstår, men en gammel båtmann vet at de uventede uhell skjer allikevel.
 
Kan du  love Båtsans leserne noen reisebrev?
Ja ingen problemer, denne gamle mannen har fått skrivekløe på sine gamle dager og liker å underholde både seg selv og andre med “ vers og ord “.
 
Hva gjør du etter Karibien?
Ingen bestemmelser tas om videre seilas på forhånd. Jeg seilte østkysten av USA og Canada i 2011 og det frister, men Bermuda – Asorene – Irskesjøen og Caledonia kanalen virker ikke så fristende i min alder.. “ NÅ VIL HAN SEILE I VARMEN “

Vi takker Erling Viksund for praten, å ønsker han og mannskapet på Vagabond lykke til med forberedelsene. Vi ser frem til å motta reisebrev, fra den eventyrlige pensjonisten. Så følg med…